PRORROGA SENSE FI O HAUREM D’ANAR ALS PENALS?
No és fàcil el repte d’interpretar les normes que el Govern ha dictat en gairebé un any de pandèmia. Ens costa submergir-nos en aquesta marea legislativa imparable.
Estem davant la pròrroga sense fi o haurem d’anar als penals?
Que si ERTO de impediment, de limitació, bonificacions del 100%, 90%, 85%, 75%, empreses de més o menys de 50 persones treballadores, canvis en les prestacions d’atur, nous CNAEs… un autèntica bogeria.
Ara bé, que no se t’acudeixi intentar un acomiadament en 6 mesos perquè tot això haurà sigut en va. En aquest sentit no deixa de “sorprendre” la sentència dictada per el Jutjat de lo Social número 1 de Barcelona de data 15 de desembre del 2020, on dona la raó a l’empresa tot i la prohibició d’acomiadament, per la qual cosa estarem atents al que decideixi el VAR.
El que emergeix a la “nova normalitat / realitat” és que les comunicacions amb l’administració pública deixaran enrere uns sistemes presencials obsolets per establir el camí cap al control total de les nostres dades. I és curiós que aquesta qüestió hagi passat desapercebuda tant en la premsa, televisió o la ràdio com per les xarxes socials doncs el RDL 2/2021 publicat el 27-1-21, ha establert, a més de les mesures de treball que resumim a continuació, mecanismes perquè l’administració accedeixi a la informació mitjançant l’ús de plataformes d’intermediació de dades i el seu ús mitjançant tècniques de tractament analític de la informació, s’habilitarà un marc jurídic per donar cobertura completa als futurs acords de col·laboració d’intercanvis de dades en matèria estadística, així com la col·laboració de la Tresoreria General de la Seguretat Social amb altres Administracions Públiques, permetre l’accés telemàtic als inspectors mèdics perquè puguin fer les seves valoracions sense citar a la persona treballadora per dur a terme el reconeixement presencial, facilitar a la Tresoreria el telèfon mòbil de les persones treballadores per evitar desplaçaments a les oficines, en definitiva, una infinitat de dades que estaran a disposició de l’administració que condicionaran en gran mesura l’actuació empresarial en l’àmbit jurídic laboral.
La regulació laboral que precedeix aquest nou RDL, es remunta al Reial decret 30/2020, del 29 de setembre, pel qual es va estipular la pròrroga dels ERTO’S directament relacionada amb la Covid iniciada al març de l’any passat i per tots abastament conegut.
Unes setmanes més tard, el Govern va aprovar el Decret 926/2020, del 25 d’octubre, pel qual es declarava l’estat d’alarma per contenir la propagació del virus.
Aprovat el RDL 2/2021 per reforçar i consolidar les mesures socials en defensa de l’ocupació, que inclou el IV acord amb els agents socials assolit el passat 19 de gener de 2021, per ampliar els ERTO’S des de l’1 de febrer al 31 de maig, en condicions similars a les existents fins ara. Es tracta del IV acord Social en Defensa de l’Ocupació que s’ha assolit des de l’inici de la pandèmia.
1.- Ampliació ERTO’S a causa de la COVID-19.
- Es reconeix de nou les exoneracions a les empreses que siguin titulars dels mateixos i pertanyen a sectors amb una elevada taxa de cobertura per l’expedient i un baix ritme de recuperació de l’activitat.
- Incorporació de més activitats, entre elles el nou CNAE, que implica la protecció d’empreses que donen feina a prop de 50.000 persones treballadores més.
- Els ERTO’s també disposen de procediments administratius simplificats per facilitar la seva implantació.
2.- Nous ERTO’S
- Les empreses afectades per restriccions que impedeixin o limitin la seva activitat podran sol·licitar a l’autoritat laboral un ERTO de limitacions o impediments en els mateixos termes de tramitació i requisits que els del III Conveni Social en Defensa del Treball.
- Els ERTO’S Covid basats en causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció (ETOP) poden continuar beneficiant-se tant de la simplificació dels tràmits previstos en l’article 23 del Reial decret llei 8/2020 com de la possibilitat, inexistent en la seva regulació ordinària, de tramitar una pròrroga simplement mitjançant la presentació a l’autoritat laboral d’un acord en aquest sentit amb representació unitària o sindical.
3.- Simplificació de tràmits
Les empreses que disposin d’un ERTO per impediment o limitació, autoritzades abans o durant la legislatura d’aquesta norma, no hauran de sol·licitar ni tramitar un nou expedient, n’hi haurà prou amb enviar una comunicació a aquest efecte a l’autoritat laboral que hagi donat la decisió corresponent a l’ERTO .
4.- Manteniment de l’ocupació
Les empreses que s’acollin als ajuts hauran de mantenir la seva plantilla durant un nou període de 6 mesos, la prohibició de l’acomiadament i la interrupció dels contractes temporals.
5.- Atur
– Continuarà aplicant-se l’exempció del període de carència, el comptador a zero,.
– L’increment del 50% al 70% del percentatge de càlcul de la base reguladora per els que hagin consumit 180 dies de prestació,ç
6.-Exempcions aplicables
Les tipologies ERTO amb exoneracions fins al 31 de maig inclouen nous percentatges.
Sempre assessorem amb la toga posada.
Seguirem sent diferents