Més enllà de l’evident: Els riscos psicosocials a l’empresa moderna
Fa ja 3 anys, la Inspecció de Treball i de la Seguretat Social (ITSS) va publicar el Criteri Tècnic núm. 104/2021 sobre actuacions en matèria de riscos psicosocials. No obstant això, sobre què tracta?
En un inici, aquest criteri pretén ajudar a les empreses en el procés d’adopció de mesures de prevenció en relació amb els riscos que, per exemple, un entorn i relació entre companys pot provocar en les persones treballadores a un nivell socioemocional.
Però, en primer lloc, què són els riscos psicosocials? Entenem que els riscos psicosocials són totes aquelles situacions o actuacions, conseqüències de l’organització del treball que molt probablement afecten d’una forma negativa la salut de la persona treballadora. És important destacar que els riscos psicosocials poden estar presents en TOTA MENA D’EMPRESA, sense ser rellevant la mida o activitat d’aquesta.
Així, un dels majors riscos psicosocials és l’estrès laboral, factor que no només pot afectar la salut mental de les persones treballadores, sinó que també poden crear un ambient propici per a conductes nocives com l’assetjament o el SISSO, al seu torn també considerats riscos psicosocials.
A tall d’exemplificació, alguns factors que poden conduir a aquests riscos serien: la càrrega de treball excessiva o insuficient, la monotonia en l’acompliment de les tasques o la connexió contínua al treball.
Explicat això, la nostra anàlisi girarà al voltant de 3 elements:
- LA DESCONNEXIÓ DIGITAL:
En l’actualitat el límit entre vida personal i treball queda habitualment desdibuixat. Remarquem que aquest límit ha de ser clar per així preservar el benestar de les persones treballadores, així com el benestar de la mateixa empresa, ja que disposar d’una avaluació precisa dels riscos pot evitar sancions durant les possibles inspeccions.
Recordem que l’enviament de missatges via WhatsApp per part de l’empresa cap a la persona treballadora, fora del seu horari laboral, és una clara vulneració al dret de desconnexió digital i per això està establert com a sancionable.
Amb relació als riscos psicosocials d’aquesta pràctica, si una persona treballadora demostra que arran d’aquests missatges pateix estrès, ansietat o depressió, l’empresa serà sancionada.
- LA PREVENCIÓ
Davant de tot, l’empresa ha de garantir la seguretat i salut de la persona treballadora. Així, els actes preparatoris pel que fa a la prevenció, això és, la correcta valoració dels riscos esdevé una cosa fonamental. I com el mateix criteri tècnic explica, hi ha 3 tipus de mesures preventives:
- Mesures organitzatives o primàries: van dirigides al nucli del problema per tal d’eliminar el factor de risc.
- Mesures d’afrontament o secundàries: van dirigides a les persones treballadores per tal que aquestes puguin adquirir coneixements sobre la manera d’afrontar els factors de risc psicosocials.
- Mesures de rehabilitació o terciàries: van dirigides a les persones treballadores que han patit danys en la salut a conseqüència de l’exposició als riscos psicosocials, amb la finalitat de la seva recuperació.
Identificar-los i avaluar-los correctament és el primer pas per prevenir-los.
Reiterem la importància de la prevenció en matèria de riscos psicosocials, ja que pot ser un factor significatiu perquè una inspecció de treball acabi o no en sanció.
- PLANS D’IGUALTAT I PROTOCOLS
Seguint la línia de l’anàlisi, parlem ara de la importància d’un pla d’igualtat sòlid, ja que es pot subratllar com una mesura preventiva clau. De la mateixa manera es constitueixen com una cosa crucial els protocols i en concret els protocols d’assetjament i els protocols LGTBI.
Analitzar i avaluar adequadament els riscos psicosocials és fonamental, pel fet que en dur-se a terme, pot manifestar-se l’existència de discriminació per a algun col·lectiu present a l’empresa, i així contribuir en la creació d’entorns laborals més inclusius i segurs per a totes les persones treballadores.
Per tant, la bona avaluació podrà evitar situacions d’assetjament en l’àmbit laboral i així mateix les posteriors denúncies per aquest motiu.
Finalitzant aquest article repetim que obviar l’existència d’aquests riscos crearà un ambient del qual poden derivar-se trastorns emocionals, fisiològics o conductuals en les persones treballadores. Insistim, per tant, una vegada més, en la importància d’una efectiva AVALUACIÓ DE RISCOS PSICOSOCIALS.
Sempre assessorem amb la toga posada
Continuem sent diferents
Bonastre-Carreras Advocats laboralistes