Acomiadament per absentisme laboral
(Sentència 18/2019 del TC del 16.10.2019)
Atès a la quantitat de comentaris i tertúlies debaten la Resolució Judicial, hem de fer els següents aclariments.
El nostre ordenament jurídic de l’absentisme com a causa, no d’acomiadament sinó d’extinció objectiva (per tant no imputable al treballador), apareix en el RDL 17/1977 de 4 de març. Deia en el seu article (39.1.d) que es podia resoldre el contracte. Literal:
“Les faltes, fins i tot justificades, d’assistència a la feina, quan siguin intermitents, superin en un any el trenta per cent de les jornades i no responguin a accident o malaltia que causi discapacitat continuada de llarg termini”.
La voluntat del legislador era combatre la inassistència puntual i constant del treballador.
L’evolució de l’article ha estat constant: d’exigir el 30% en un any, s’ha passat al 20% en 2 mesos o el 25% en quatre mesos discontinus, dins un període de 12 mesos i que l’índex d’absentisme del centre de treball fos d’un 5%.
L’any 1995, el 1999, el 2004, el 2010 i la reforma del 2012, van retocant un article ple d’interpretacions, però la causa segueix amb canvis substancials.
D’ entrada, el percentatge d’absentisme del centre de treball desapareix.
Les baixes per Incapacitat Temporal no es computaran si duren més de 20 dies.
Tampoc no computen les baixes produïdes per tractament de càncer o malaltia greu.
Evidentment la vaga legal tampoc es considera absentisme, els permisos per maternitat o paternitat i per descomptat les absències produïdes per violència de gènere.
Fitxem-nos el canvi del redactat inicial amb el d’ara. És suficient? Evidentment no, i la prova és la quantitat de pleits que es susciten buscant els límits de cada causa.
Per tant, el nostre comentari buscava dir-vos que no es tracta d’una llei nova i que a pesar dels canvis, com tota disposició es presta a interpretacions i per tant, un professional ha de saber el criteri o millor dit els criteris, que per desgràcia ens porten a dubtes raonables i per això s’han d’analitzar els casos concrets i si convé anar a judici, buscant solucions que permetin arribar a conclusions el més clares possibles, per avançar en què el dret s’atansi cada vegada més a ser just i en el possible, ètic.
Sempre assessorem amb la TOGA POSADA.
No dubtis a consultar-nos per obtenir més informació.