Preguntes i respostes sobre llicències laborals i permisos
Arran de les noves situacions en tema de permisos retribuïts a causa, en la majoria dels casos, de la conciliació laboral i familiar, i si a tot això li sumem la sensibilitat social que hi ha sobre aquest tema, una qüestió a priori senzilla, pot esdevenir un autèntic conflicte ja que, amb el pretext d’invocar aquests drets, s’abusa dels mateixos.
No tot s’hi val, i per això cal analitzar cada situació concreta per no incorrer en il·legalitats.
A tall d’exemple, exposem situacions que poden generar dubtes i que la solució passa per estar atents a la jurisprudència en temps real i dins del marc legal de cada moment.
1.-La persona treballadora, té el mateix dret a 15 dies de permís de matrimoni si és parella de fet o un altre model de convivència familiar continuada?
S’haurà de veure que ens diu cada Conveni col·lectiu, però si l’acord no regula una altra unió fora del matrimoni, el Tribunal Suprem en el judici 22-10-19, conclou que “no permet” l’ampliació judicial “ex Novo” per als casos diferents dels convencionalment previstos, una qüestió que només recau en les parts negociadores del conveni.
Estarem molt atents a la situació personal de cada persona interessada i a valorar tant el conveni com l’evolució de la jurisprudència.
2.-La persona treballadora s’ha constituït com a parella de fet i més tard decideix casar-se .Tindrà novament el permís de 15 dies?
En el cas que en el conveni es reconegui expressament, si primer es constitueix la parella de fet i llavors aquesta parella contrau matrimoni, el permís no es pot gaudir dues vegades (TSJ Catalunya 12-6-07, TSJ Valladolid 11-6-15).
3.- Permís retribuït per donació de sang?
Sí. El temps dedicat a la donació de sang es considera, a tots els efectes, com compliment d’un deure públic i personal. Tot i que no és realment inexcusable, la norma reguladora busca incentivar una obre social tan important, equiparant-la a la resta de situacions que generen un permís retribuït. (RD 1088/2005 art. 4)
4.-La persona treballadora, té permís retribuït per absència a causa d’un judici?
Sí, sempre que:
En el procés penal, siguin diligencies, sumaris o judicis orals, la presència del treballador és inexcusable (LECr art. 420 i 716).
En el procés civil, com en el laboral, és indispensable la presència del treballador citat com a testimoni o pèrit (LEC art. 292).
D’altra banda, quan se’ls atorga un temps indispensable, una vegada finalitzat el judici, sobrevé la necessitat de justificar l’absència al treball.
5.-La persona treballadora es casa estan de baixa per maternitat. Pot gaudir després dels 15 dies per matrimoni?
Hi ha una sentencia que així ho determina (TSJ Sevilla 22-2-08). Celebrant el matrimoni amb el contracte suspès per maternitat, després de finalitzar aquest permís, la mare té dret a gaudir del permís per matrimoni, en cas contrari hi hauria discriminació directa per raó de sexe. No obstant caldria analitzar la situació concreta.
6.-Els permisos s’ inicien el mateix dia en què es produeixen si escau en dies festius o l’endemà?
Haurà de ser tal com indica el Conveni col·lectiu de l’empresa. És important distingir entre permisos llargs i permisos curts. No obstant això, la jurisprudència ha considerat que, si el conveni esmenta dies, (quan són curts) si el dia en què ocorre el fet causant no és laboral, el permís familiar no s’inicia fins al primer dia hàbil següent, ja que es concedeixen per gaudir en dies laborals, ja que en dies festius no cal demanar-les perquè no es treballa.
7.-Corresponent dies per trasllat de domicili, fins i tot si no hi ha desplaçament de mobles?
Correspon 1 dia. En aquest sentit, el Tribunal Suprem s’ha pronunciat en la sentència del 7-5-1992: fins i tot si no existeix el desplaçament, el canvi de domicili és susceptible en si mateix de determinar la necessitat d’un temps lliure addicional per a la realització de gestions relacionades amb aquest canvi.
8.-Correponent més dies de permís si la persona treballadora s’ha de desplaçar fora de la seva localitat en cas de defunció o visitar un familiar ingressat a l’Hospital?
Sí. El treballador té dret a un permís retribuït de dos dies en cas de defunció, accident o malaltia greu, hospitalització, o intervenció quirúrgica sense hospitalització que requereixi descans a casa, de parents fins al segon grau de consanguinitat o afinitat. Quan es necessita fer un desplaçament, per a aquest fi, aquest període s ‘estén a quatre dies. No obstant això, es considera conforme al dret la pràctica empresarial d’exigir, per tal de justificar aquesta prolongació, un desplaçament d’almenys 200 km d’anada i 200 Km de tornada com a mínim. (TS 4-6-12) .
9.-La persona treballadora embarassada, te dret d’ assistir a les tècniques de preparació pel part durant la seva jornada laboral sense que li descomptin de la nòmina?
Sí. Aquí és clar l’art, 37,3 f) del Estatut dels treballadors. Durant el temps necessari per a la realització d’exàmens prenatals i tècniques de preparació al part i, en el supòsit d’adopció, guarda en fins d’adopció o acolliment, per a l’assistència a les sessions d’informació i preparació requerides i per els preceptius informes psicològics i socials obligatoris previs a la declaració d’idoneïtat, sempre, en tots els casos, que s’hagin de dur a terme dins de la jornada laboral.
10.-Es pot demanar un permís no remunerat per a un assumpte personal?
El permís no remunerat no està legalment previst. Per tant, només es produeixen per acord, individual o col·lectiu, entre l’empresari i el treballador. En molts casos s’anomenen llicències per assumptes propis i també hem d’estar atents al conveni col·lectiu d’ aplicació.
11.-La persona treballadora, pot demanar tot un dia de permís retribuït per realitzar un examen o només el temps necessari per fer l’examen?
S’haurà d’analitzar de nou el que ens indica el Conveni, i en cas que no ho reguli, en aquesta matèria existeixen pronunciaments judicials contradictoris perquè en alguns casos entenen que el permís per anar a exàmens s’ estén a la jornada completa, ja que la seva finalitat és que les obligacions laborals no impedeixin o pertorbin les acadèmiques i, amb ells, la promoció personal i professional del treballador (TSJ Valenciana 2-5-01).
No obstant això, en altres ocasions s’ha entès que és només pel temps necessari per a la seva realització (TSJ Sevilla 25-3-10).
Per tant, cal analitzar cada cas en concret per conèixer les possibilitats de reclamació.
12.-Es pot demanar permís retribuït per a visitar un nebot/oncle ingressat a l’Hospital per malaltia greu?
En general, només es té permís si el treballador és membre de la família fins a un segon grau.
Aquí teniu detallats els graus de parents:
1er grau consanguinitat
Pares
Fills
4er grau consanguinitat
Cosins
2on grau consanguinitat
Germans
Avis
Néts
1er grau afinitat
Pares políctics
Fills Polítics
3er grau consanguinitat
Nebots
Oncles
2on grau afinitat
Germans Polítics
Avis Polítics
Néts Polítics
Sempre assessorem amb la TOGA POSADA.
No dubtis a consultar-nos per obtenir més informació.