El xiulet del coratge. Resolem dubtes.
Resolem dubtes respecte l’aplicació de la Llei 2/2023, de Protecció a les persones Informants
Fa unes setmanes vam parlar al nostre blog de les noves obligacions de les empreses pel que fa a la implementació d’un canal anònim de denúncia per a protegir aquelles persones treballadores, proveïdores i clients “informants” d’irregularitats en l’empresa.
Doncs bé, a mesura que es va estudiant aquesta nova llei, van sorgint qüestions que presenten alguns dubtes i problemes, als que ens disposem a donar resposta:
Qualsevol persona treballadora es pot nombrar responsable del sistema intern de denuncia?
Sí, sempre i quant es respectin una sèrie de criteris.
Preferentment, s’ha d’intentar comptar amb una persona directiva exclusivament responsable del sistema. No obstant, si això no és possible per la dimensió o els recursos de l’empresa, es permet que aquest càrrec l’ostenti una persona treballadora de l’empresa que, alhora, podrà desenvolupar les funcions ordinàries pròpies del seu lloc de treball.
En aquest darrer cas, es permet que la persona responsable del sistema coincideixi amb la persona responsable del compliment normatiu o de polítiques d’integritat, de recursos humans, d’assumptes jurídics o de finances.
Quines garanties ha de tenir la persona responsable del sistema?
Donat que serà coneixedora d’informació sensible per a l’empresa, haurà de gaudir d’una espècie de garantia d’indemnitat i aplicar-se-li el dret d’opció en els termes que s’apliquen als representants de les persones trebalkladores, de la mateixa manera que la doctrina judicial ho preveu per a les persones responsables de protecció de dades.
Quina protecció reben les persones treballadores que fan us del canal de denuncies?
El canal de denuncies ha de garantir l’anonimat d’aquella persona que l’utilitzi. Però a més, per cas que una persona treballadora de l’empresa en faci ús i informi d’infraccions penals o administratives greus o molt greus, quedarà protegida davant de possibles represàlies com ara la no renovació del contracte, l’acomiadament, la modificació substancial de les condicions de treball… Dita protecció s’ostentarà per un període mínim de dos anys des del registre de la seva denuncia, amb possibilitat de sol·licitud de pròrroga.
Si no es respecta aquesta garantia i la persona treballadora denunciant és víctima de represàlies per aquest motiu, serà suficient amb que al·legui la seva condició d’informant per a que operi la presumpció iuris tantum de que la decisió empresarial és un càstig per aquesta actuació, i serà l’empresa la que haurà de provar els motius que justifiquin la seva decisió.
No obstant, si l’empresa pot demostrar que el seu sistema de denuncia és del tot anònim i no podia conèixer la identitat de la persona denunciant de cap manera, podria eludir les sancions. És per aquest motiu que és essencial comptar amb un sistema de denuncies que compleixi amb tots els requisits i exigències legals.
Com es crea un canal de denuncies?
Si l’empresa ja disposava d’un canal de denuncies, pot seguir servint-se del mateix sempre i quan l’adapti a les condicions de la nova llei.
Si l’empresa ha de crear de nou aquest canal, aconsellem utilitzar un software expressament dissenyat a tals efectes. Actualment hi ha diverses empreses privades especialitzades en aquests programes, però aconsellem assegurar-se que el software escollit permeti implementar un canal que compleixi amb totes les exigències legals.
Com a advocats laboralistes, seguirem resolent tots els dubtes que pugui plantejar aquesta normativa.
Sempre assessorem amb la toga posada.
Continuarem sent diferents.