La Llei del només Sí és Sí… Com afecta a la meva empresa?
Al llarg dels darrers anys, la sensibilització social i les mesures legislatives adoptades han conformat noves obligacions per a les empreses en matèria d’igualtat. En la publicació d’avui volem destacar les mesures dirigides a la prevenció de l’assetjament sexual a la feina, una comprovació que està en l’ordre del dia de tota Inspecció de Treball.
Ja amb l’entrada en vigor del Reial decret 901/2020, s’establia que segons la Llei Orgànica 3/2007, totes les empreses estan obligades a adoptar mesures dirigides a promoure condicions de treball que evitin l’assetjament sexual i arbitrar procediments específics per a la seva prevenció i denúncia.
Però, a més, també es regula aquesta qüestió en la recent Llei Orgànica 10/2022, de garantia integral de la llibertat sexual, popularment coneguda com “la Llei del Només Sí és Sí“, que busca prevenir i erradicar els delictes i conductes que atempten contra la llibertat sexual i la integritat moral – també els succeïts en l’àmbit laboral –. En aquesta norma, el legislador reforça encara més l’exigència d’una actuació contundent per part de les empreses en aquesta matèria. Dedica expressament en l’article 12 a establir directrius clares per a les organitzacions en matèria de prevenció d’assetjament sexual i per raó de sexe en l’àmbit laboral.
En el seu primer apartat, estableix que les empreses tenen l’obligació de promoure condicions de treball que evitin la comissió de delictes i altres conductes contra la llibertat sexual i la integritat moral en l’ àmbit laboral. Això implica que les empreses han de prendre obligatòriament mesures concretes per prevenir l’assetjament sexual i per raó de sexe – incloent-hi l’assetjament digital – a més de procediments específics per prevenir i donar a consciències a les denúncies que puguin presentar les persones que hagin estat víctimes d’aquestes conductes, que han de garantir la seva seguretat i la confidencialitat. Ens referim al PROTOCOL D’ASSETJAMENT SEXUAL, MORAL O PER RAÓ DE SEXE, d’adopció i compliment amb independència del nombre de persones treballadores que tingui l’empresa.
El mateix precepte estableix que les empreses també tenen la responsabilitat d’incloure la violència sexual com un dels riscos laborals concurrents en la valoració de riscos dels diferents llocs de treball ocupats per treballadores. Això implica formar i informar les treballadores sobre aquest risc específic i prendre mesures per prevenir-lo.
I aquí una novetat important: la nova norma premia les empreses que compleixin amb les exigències legals amb el distintiu d’Empreses per una societat lliure de violència de gènere, que busca reconèixer a les empreses el seu compromís amb la igualtat de gènere en el treball i, concretament, amb la prevenció de l’assetjament sexual.
A Bonastre-Carreras Advocats estem especialitzats en l’elaboració de Protocols d’Assetjament, així com altres documents de bones pràctiques en matèria de gènere, i ja són moltes les empreses que han confiat en la nostra experiència i assessorament en aquesta matèria. Tens dubtes? Pregons!
Sempre assessorem amb la toga posada
Continuarem sent diferents.