L´ús dels sistemes biomètrics per al control d’horaris de les persones treballadores
En l’àmbit laboral actual, l’adopció de tecnologies innovadores està transformant la manera com es registren els horaris de les persones treballadores i es controla l’accés a les empreses. Una d’aquestes innovacions són els sistemes biomètrics, que empren dades personals per verificar la identitat dels empleats, facilitant el control del registre d’horaris i l’accés a les instal·lacions.
Tanmateix, l’ús d’aquesta tecnologia ha fet que es plantegin importants qüestions ètiques i legals, a causa de polèmiques i/o casos concrets que han portat empreses a respondre davant els tribunals.
És per això que organismes com l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD), estan treballant aquests temes, amb la qual cosa han emès la ‘Guia Tractaments de control de presència mitjançant sistemes biomètrics’, proporcionant pautes específiques per al seu ús responsable en entorns laborals i no laborals.
Llavors, si a la seva empresa estan començant a plantejar-se fer ús d’aquestes tecnologies per a les finalitats esmentades, cal que sàpiga que en aquesta guia es remarquen els requisits que s’han de complir, i recalca la importància que qualsevol tractament de dades biomètriques compleixi amb el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) i altres normatives vigents. A causa de la sensibilitat d’aquesta informació, es considera un tractament d’alt risc que exigeix precaucions especials.
Així que, és essencial que la seva empresa estigui al corrent dels requisits necessaris. Obtenir el consentiment exprés dels empleats és fonamental, però no és l’únic factor. La guia destaca la necessitat d’una base legal per usar dades biomètriques en la gestió horària i emfatitza la importància d’informar els empleats sobre el tractament de les seves dades, així com d’implementar mesures de seguretat i privacitat.
A més, se subratlla la importància de dur a terme una Avaluació d’Impacte per a la Protecció de Dades abans d’iniciar l’ús de dades biomètriques, demostrant la pertinència i proporcionalitat de la seva utilització.
En resum, si bé l’ús de sistemes biomètrics en empreses per al control horari és possible, s’ha de fer de manera responsable i complint estrictament amb la normativa de protecció de dades. Les empreses han de considerar aquestes directrius com una base per implementar pràctiques ètiques i transparents en utilitzar aquesta tecnologia en l’entorn laboral.
Sempre assessorem amb la toga posada
Continuarem sent diferents.