Paper mullat? Fi de la contractació temporal?
Tal com vàrem advertir en la circular de data 07-01-22, el govern actual es valdrà de la Inspecció de Treball per combatre la precarietat laboral i ha posat damunt la taula el focus d’atenció als contractes temporals.
La temporalitat (el famós contracte eventual) ha convertit en norma general l’excepció i la majoria de les empreses espanyoles continuen utilitzant aquesta modalitat contractual abans que la indefinida, ja sigui per allargar de facto el període de prova o per evitar indemnitzar a la persona treballadora a la seva finalització.
Aquesta situació s’ha perpetuat fins ara i s’ha consentit a tots nivells. Estrany era que en finalitzar un contracte temporal la persona treballadora impugnés la decisió davant els tribunals i aquesta fórmula vàlida fins avui, ha trampejat el temporal malgrat els innombrables avisos per terra, mar i aire que s’han anat succeint en forma de lleis o sancions. No en va moltes empreses s’arriscaven a fer servir aquesta fórmula fraudulenta, “mancada de causa“, ja que l’únic càstig era la conversió a indefinit i ocasionalment comportava multa per part de la inspecció.
Però ara això canviarà.
La lluita contra la contractació temporal va cap a convertir-se en el tema estrella d’aquesta legislatura i s’erigirà en un cavall de batalla, amb la Inspecció com a principal arma, per combatre la precarietat laboral.
El Pla de xoc contra el frau en la contractació temporal que el Govern va impulsar a principis del 2021 està tenint un èxit sense precedents. La Inspecció de Treball ha batut rècords en aquest sentit, ja que s’han aconseguit convertir més de 354.000 contractes temporals en indefinits, gràcies a l’ús de la Intel·ligència Artificial i a més per a aquest any acaba de reforçar la seva plantilla a totes les escales i el seu pressupost ha augmentat un 20%.
Moltes seran les empreses que rebran una citació inspectora per revisar el compliment de la llei en aquest tipus de contractes i poques les que evitaran una sanció.
Cal destacar que les empreses ja només poden oficialitzar un contracte temporal en els casos de:
– Persones amb discapacitat.
– Persones treballadores en situació d’exclusió social.
– Relleu.
– Jubilació parcial.
– Substitució per anticipació de l’edat de jubilació.
– Víctimes de violència de gènere, domèstica o terrorisme.
– Persones treballadores majors de cinquanta-dos anys beneficiaris dels subsidis per desocupació.
– Impuls a l’activitat investigadora.
Pel que fa als contractes temporals clàssics ara quedarà de la manera següent:
EVENTUAL
Circumstàncies de la producció (art. 15.2 de l’ET en vigor des del 30/03/2022)
- Objecte
Cobrir l’increment ocasional i imprevisible i les oscil·lacions que, tot tractant-se de l’activitat normal de l’empresa, generen un desajust temporal entre l’ocupació estable disponible i la que es requereix, sempre que no respongui a la situació de fix-discontinu (art .15.1 de l’ET).
Entre les oscil·lacions a què fa referència el paràgraf anterior s’entenen incloses, per exemple, aquelles que deriven de les vacances anuals.
- Durada
Màxima de 6 mesos.
Si el conveni ho permet fins a un any.
INTERINITAT
Substitució de persona treballadora (art. 15.3 de l’ET en vigor des del 30/03/2022)
- Objecte
La substitució d’una persona treballadora amb dret a reserva del lloc de treball, sempre que s’especifiqui al contracte el nom de la persona substituïda i la causa de la substitució.
Per completar la jornada reduïda per una altra persona treballadora, quan aquesta reducció s’empari en causes legalment establertes o regulades al conveni col·lectiu i s’especifiqui al contracte el nom de la persona substituïda i la causa de la substitució.
Per a la cobertura temporal d’un lloc de treball durant el procés de selecció o promoció per a la cobertura definitiva mitjançant contracte fix.
- Durada
Amb caràcter general: 6 mesos (ampliable a un any per conveni col·lectiu).
Durada en cas de situacions ocasionals, previsibles i que tinguin una durada reduïda i delimitada: un màxim de 90 dies l’any natural.
Amb caràcter general, després de la reforma laboral 2022 s’apliquen nous límits més estrictes a l’encadenament de contractes temporals:
Contractes subscrits a partir del 30/03/2022:
Les persones treballadores que en un període de 24 mesos haguessin estat contractades durant un termini superior a 18 mesos, amb solució de continuïtat o sense, per al mateix o diferent lloc de treball amb la mateixa empresa o grup d’empreses, mitjançant dos contractes o més per circumstàncies de la producció, sigui directament o mitjançant empreses de treball temporal, adquiriran la condició de persones treballadores fixes.
Aquesta previsió també és aplicable quan es produeixin supòsits de successió o subrogació empresarial d’acord amb el que disposa legalment o convencionalment.
La persona que ocupi un lloc de treball que hagi estat ocupat amb solució de continuïtat o sense, durant més de 18 mesos en un període de 24 mesos mitjançant contractes per circumstàncies de la producció, inclosos els contractes de posada a disposició realitzats amb empreses de treball temporal.
IMPORTANT. Es regula una nova obligació: l’empresa ha d’informar a les persones treballadores i els seus representants sobre l’obtenció de la seva condició de fixos en el termini dels deu dies següents al compliment dels terminis establerts. De la mateixa manera, el SEPE també donarà trasllat a la Inspecció de Treball i Seguretat Social si advertís que s’han pogut superar els límits temporals màxims.
Suposarà aquesta nova regulació la fi dels contractes temporals?
Sempre assessorem amb la toga posada.
Continuarem sent diferents.