És compatible la pensió de jubilació amb la titularitat d’un negoci?
Rafael Nadal s’ha convertit en el tercer jugador més veterà a guanyar un títol de Grand Slam a l’era Open (35 anys), només superat per Ken Rosewall (37 anys), a l’Open d’Austràlia del 1972 i Roger Federer (36 anys) ) a l’Open d’Austràlia del 2018.
Fa història al guanyar l’Open d’Austràlia i trencar el rècord masculí amb 21 títols de Grand Slam, imposant-se a un jove contrincant Daniil Medvedev 10 anys més petit que ell. I molts es pregunten: fins quan Nadal podrà continuar competint al nivell esportiu més alt?
L’últim cas de la incorporació del lateral de 38 anys Dani Alves al Barcelona, o el vibrant pòdium de la quaranton Fernando Alonso al GP de Qatar, ens ha portat a la ment multitud d’esportistes d’elit que ens demostren que poden competir més anys dels esperats.
L’augment de l’esperança de vida és una realitat. Durant els darrers 100 anys hem aconseguit viure uns 40 anys més i aquesta veritat ha generat un desequilibri important en el tema de les pensions que ha trencat totes les previsions.
TRASLLADEM LA LONGEVITAT AL MÓN LABORAL.
Joves jubilats als 65 anys i titulars d’un negoci.
La titularitat d’un negoci és compatible amb la pensió de jubilació?
La Sala Social del Tribunal Superior de Xustiza de Galícia (TSXG), ha decretat que SI en una sentència del passat mes de novembre 2021, que el gaudi de la pensió de jubilació és “compatible amb el mer manteniment de la titularitat d’un negoci com a Administrador únic d’una Societat Limitada”, sempre que aquesta persona exerceixi només “les funcions inherents a aquesta titularitat que no impliquin una dedicació de caràcter professional”.
L’alt tribunal gallec entén que cal distingir “entre:
- l’exercici de funcions de caire ADMINISTRATIU, de relació amb organismes oficials, ajuntaments, tributàries, etc., en què el jubilat continua sent amo del negoci i, com a tal, paga impostos, signa contractes, ostenta la representació de l ‘empresa, etc., ÉS COMPATIBLE.
- d’aquelles altres activitats que suposen portar personalment l’explotació del negoci, amb presència física al llarg de la jornada, treball de despatx, oficina o altre tipus, de manera que només es produeix la INCOMPATIBILITAT amb el cobrament de la pensió.
Per comprendre-ho millor a l’hora d’analitzar les incompatibilitats respecte a la pensió de jubilació, hem de delimitar els tipus d’autònoms que hi ha:
1.- AUTÒNOMS “CLÀSSICS”
Els autònoms “clàssics”, és a dir, persones físiques, treballadors o professionals que exerceixen la seva activitat de manera individual, sense associar-se amb altres professionals, donen o no ocupació a treballadors per compte aliè i assumint personalment el risc i ventura de l’activitat empresarial) ;
- a) l’exercici de funcions inherents a la titularitat del negoci, entre les quals hi ha les de caràcter administratiu, de relació amb organismes oficials, ajuntaments, tributària, etc., en què el jubilat continua sent amo del negoci i com a tal paga impostos, signa contractes, ostenta la representació de l’empresa, etc., compatible amb la pensió de jubilació.
- b) d’aquelles altres activitats que suposen portar personalment l’explotació del negoci, amb presència física al llarg de la jornada, treball de despatx, oficina o altre tipus, de manera que només produeix la incompatibilitat amb la pensió de jubilació.
2.- AUTÒNOMS SOCIETARIS
2.1. “autònoms societaris titulars d’accions en una societat de capital” (amb limitació de la responsabilitat societària).
2.2. “autònom societari professional” en societats que poden adoptar qualsevol de les formes societàries, amb la particularitat que aquestes no realitzen activitats d’intermediació mercantil, havent d’actuar com a professionals qualificats de naturalesa societària (arquitectes, enginyers, economistes, advocats, metges, dentistes, farmacèutics, veterinaris, infermers, fisioterapeutes, podòlegs, òptics-optometristes, biòlegs, físics, químics, geòlegs, psicòlegs, arquitectes, arquitectes tècnics, advocats, procuradors, graduats socials, etc.)
Es presumirà, llevat de prova en contra, que el treballador posseeix el control efectiu de la societat quan concorri alguna de les següents circumstàncies:
1) Que, al menys, la meitat del capital de la societat per a la qual presta els seus serveis, estigui distribuït entre socis amb qui convisqui i als qui estigui unit per vincle conjugal o de parentiu per consanguinitat, afinitat o adopció, fins al segon grau .
2) Que la seva participació al capital social sigui igual o superior a la tercera part. (33%)
3) Que la seva participació al capital social sigui igual o superior a la quarta part, (25%) si té atribuïdes funcions de direcció i gerència de la societat”.
Aquesta sentència concreta que l’autònom societari professional es pot trobar inclòs en el règim d’autònoms, però mantenir-se únicament com a titular del negoci, sense exercir funcions inherents a aquesta titularitat i s’ha d’admetre la plena compatibilitat de l’alta al RETA amb la percepció de la pensió de jubilació, sempre que el pensionista mantingui la mera titularitat del negoci.
En el cas d’autònoms que figuren com a administradors únics d’una societat concreta, incumbeix a aquests, acreditar que la seva activitat empresarial real no resultava incompatible amb la percepció de la pensió.
Haurem d’estar atents a com evoluciona el tema de la jubilació VERSUS compatibilitat de treball ja que la realitat és camaleònica e imparable, mentre que l’evolució legislativa és incapaç de reaccionar davant dels escenaris que s’hi estan generant.
Sempre assessorem amb la toga posada.
Continuarem sent diferents.