Més enllà del cas Rubiales
Segur que has sentit a parlar del lamentable comportament de l’expresident de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales el passat 20 d’agost a la final del Mundial de Futbol Femení.
Al nostre despatx hem estudiat el cas per veure si, com han suggerit alguns mitjans, podria tractar-se d’un supòsit d’assetjament laboral de caràcter sexual. T’interessa saber com detectar aquests supòsits i sobretot, com prevenir-los? Segueix llegint!
L’OIT defineix l‘assetjament laboral – inclòs el de caràcter sexual – com una sèrie d’accions verbals o psicològiques, dutes a terme de manera sistemàtica en l’entorn laboral per ferir o humiliar a la víctima. Quan aquestes provenen d’una figura d’autoritat jeràrquica, es classifiquen com a “bossing” o assetjament vertical descendent. En el cas que estem analitzant, observem que l’acció no va ser sistemàtica sinó puntual, per la qual cosa descartem l’assetjament.
Això ens porta a definir un altre concepte rellevant, el d’agressió sexual. Es produeix quan es duu a terme qualsevol acte que menyscaba la llibertat sexual d’una persona sense el seu consentiment, que només es considera vàlid quan és expressat lliurement a través d’actes que, ateses les circumstàncies, reflecteixen clarament la voluntat de la persona. A diferència de l’assetjament laboral, l’agressió sexual no requereix que el comportament sigui repetitiu o persistent per ser considerat com a tal.
Així doncs, en el cas Rubiales, no estem en un supòsit d’assetjament laboral de caràcter sexual sinó presumptament d’agressió sexual que s’ha perpetrat durant la feina, de fet, aquesta és la línia d’acusació de la fiscalia.
L’enrenou social d’aquest cas ha posat una vegada més sobre la taula la necessitat de comptar amb protocols efectius contra aquest tipus d’actuacions, no només en el futbol sinó en tots els llocs de treball. Les responsables d’implantar-los? Les empreses, que a més comptaran amb fortes represàlies si a la seva seu ocorren casos similars. Des de Bonastre-Carreras advocats recomanem 100% disposar d’un bon Protocol d’Actuació en cas d’assetjament laboral, sexual i per raó de sexe, un document ja exigit legalment que resulta realment útil per canalitzar qualsevol tipus de situació d’aquest tipus en l’àmbit laboral. Al nostre despatx fa anys elaborant protocols d’aquest tipus i encara que no és senzill estem comprovant que són molt efectius i que la seva correcta implantació pot arribar a minimitzar notablement la responsabilitat de l’empresa i, sobretot, a actuar de manera confidencial en casos tan delicats.
Tens dubtes sobre el Protocol d’Actuació en cas d’assetjament laboral, sexual i per raó de sexe? La teva empresa està interessada a implementar-lo? No dubtis a contactar amb nosaltres i t’assessorarem al respecte!
Sempre assessorem amb la toga posada
Continuarem sent diferents