
Noves normes laborals relacionades amb el COVID-19
Les notícies se succeeixen com mai havia passat anteriorment i les normes emeses pel govern han sacsejat completament la normativa legal espanyola en tots els àmbits, especialment el sanitari, però ningú posa en dubte que l’afectació empresarial i laboral, tindrà unes profundes conseqüències.
Des del passat dia 13 de març, s’han dictat normes de gran importància que en data d’avui ningú pot saber quines conseqüències legals tindran ni l’abast pràctic entre empreses i treballadors, perquè la lectura detallada de les mateixes deixa molts punts per concretar i que segurament provocaran multitud de consultes.
En poc més de 2 setmanes s’han promolgat 7 normes de gran calat, un Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declarava l’estat d’alarma, 5 Reials Decrets Llei, el 7, 8, 9,10 i 11/2020 dictats els dies 12,17, 27,29 i 31 de març respectivament i l’Ordre SND/310/2020, del 31 de març que estableix com a serveis essencials determinats centres, serveis y establiments sanitaris.
El nostre despatx ha vingut informant puntualment les principals novetats d’aquestes normes laborals i ara ve a detallar les mesures laborals que han de tenir-se en compte des del 27 de març de 2020.
1.Reial decret llei 9/2020, de 27 de març, pel qual s’adopten MESURES COMPLEMENTÀRIES, EN L’ÀMBIT LABORAL, per a pal·liar els efectes derivats del COVID-19, en vigor des del 28-3-20 i mentre duri l’estat d’alarma i eventuals pròrrogues.
1.- Mesures extraordinàries de protecció de l’ocupació -“prohibició d’acomiadament COVID-19”
La força major i les causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció en les quals s’emparen les mesures de suspensió de contractes i reducció de jornada previstes en els articles 22 i 23 del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, (les dels ERTEs), no es podran entendre com a justificatives de l’extinció del contracte de treball ni de l’acomiadament.
2.- Interrupció del còmput de la durada màxima dels contractes temporals
Si la suspensió de contractes per ERTE Covid-19 (ja sigui força major, ja sigui causes productives) inclou a treballadors amb contractes temporals (inclosos els formatius, de relleu i d’interinitat) se suspèn tant la durada del contracte com dels períodes de referència equivalents al període suspès, en cadascuna d’aquestes modalitats contractuals, respecte dels treballadors afectats amb contractes temporals.
Seguirà el còmput de la durada si no està afectat per un ERTE i només precisarà 2 mesos de carència per cobrar l’atur.
3.- Durada dels ERTEs basats en força major Covid-19.
No podrà estendre’s més enllà de l’estat d’alarma i les seves possibles pròrrogues.
4.- Tramitació “d’urgència” de la prestació de l’ATUR
És l’empresa qui haurà d’iniciar la sol·licitud col·lectiva de la desocupació als treballadors, actuant en representació d’aquells, aportant una autorització de declaració responsable dels treballadors. El SEPE/Serveis regionals d’ocupació facilitaran el model a aquest efecte per a la seva comunicació.
Termini:
- Els ERTEs de força major: 5 dies hàbils des de la sol·licitud.
- Els ERTES per causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció, 5 dies hàbils des de la data en notifiqui a l’autoritat laboral la seva decisió.
Data d’efecte:
- Els ERTES de força major la data del fet causant.
- Els ERTES per causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció serà coincident o posterior a la data que l’empresa comuniqui la decisió adoptada a l’autoritat laboral
Obligacions per a tenir en compte:
L’empresa ha de comunicar qualsevol variació de les dades inicialment consignades (especialment la finalització de la mesura i per tant la desafectació d’un treballador). La no comunicació dintre del termini i en la forma escaient és una infracció greu tipificada en l’art. 22.13 de la LLISOS.
5.- Lluita contra el frau
Es preveu un pla de lluita contra el frau en ERTES Covid-19. I així tant el SEPE i Serveis regionals d’ocupació, com la Inspecció de Treball, l’Agència Tributària i els Cossos de Seguretat de l’Estat inclouran entre els seus plans d’actuació la comprovació de l’existència de les causes al·legades en les sol·licituds i comunicacions de ERTES Coronavirus.
2.-REIAL DECRET 10/2020 de 29 de març, BOE 30 de març de 2020
EL GOVERN ENDUREIX EL CONFINAMENT I PARALITZA LES ACTIVITATS NO ESSENCIALS DURANT DUES SETMANES
Des de dilluns 30 de març fins almenys el 9 d’abril, per a frenar la propagació del Covid-19, a través d’un permís retribuït recuperable, per la qual cosa els treballadors no perdran el seu salari, però hauran de recuperar hores després de l’estat d’alarma.
L’Executiu ha aprovat un permís retribuït recuperable, per la qual cosa els treballadors de les activitats no essencials continuaran rebent el seu salari amb normalitat de part de les empreses i, una vegada acabi la situació d’emergència, recuperaran les hores de treball no prestades de manera gradual i espaiada en el temps, pactant ampliar el seu horari amb els empresaris fins al 31 de desembre per a recuperar els vuit dies laborables d’inactivitat.
Hauran de ser els treballadors i empresaris els que decidiran, en la negociació col·lectiva, com es retornen aquestes hores no treballades, i sempre respectant els descansos de jornada diaris i els descansos setmanals i ser compatible amb els drets de conciliació.
Personal que continuarà treballant:
El sanitari, les Forces i Cossos de seguretat de l’Estat, els treballadors de Correus, telecomunicacions i serveis privats de seguretat, així com els empleats dels sectors de distribució d’aliments, química, productes farmacèutics i producció de material sanitari, entre altres.
Personal no afectat per la mesura:
- Les persones que es trobin teletreballant.
- Els treballadors inclosos en Expedients de Regulació d’Ocupació Temporal (ERTEs).
- Els treballadors que estiguin de baixa per incapacitat temporal (IT) o per maternitat i/o paternitat.
- Els exclosos pel decret d’estat d’alarma.
- Els treballadors considerats essencials, com el personal sanitari.
3.- REIAL DECRET 11/2020 del 31 de març, BOE 1 d’ abril de 2020, en vigor des del dia 2 d’abril del 2020.
MESURES URGENTS COMPLEMENTARIES, que, a més, modifica el Reial Decret-llei 8/2020, del 17 de març, amb la finalitat de corregir i ajustar determinades qüestions dubtoses.
Moratòria de cotitzacions: Es preveu la possibilitat de que la Tresoreria General de la Seguretat Social concedeixi moratòries de sis mesos, sense interessos, a les empreses i als treballadors por compte propi que ho sol·licitin i compleixin amb els requisits i condicions que s’estableixin mitjançant per l’Orde Ministerial.
Aplaçament de cotitzacions: Les empreses i els treballadors per compte propi , sempre que no tinguin un altre aplaçament en vigor, podran sol·licitar l’aplaçament del pagament dels seus deutes amb la Seguretat Social quan el termini reglamentari de l’ingrés tingui lloc entre els mesos d’abril i juny del 2020, en els termes i condiciones establerts en la normativa de la Seguretat Social, sent d’aplicació un interès del 0,5%.
Fi del contracte temporal amb posterioritat a la declaració de l’estat d’alarma.
El compromís del manteniment de l’ocupació no s’entendrà incomplert quan el contracte s’extingeixi per expiració del temps convingut o la realització de l’obra o servei que constitueixi el seu objecte o quan no es pugui realitzar de manera immediata l’activitat objecte de la contractació sempre que no estigui afectada per un ERTE de suspensió o reducció de contractes, ja que en aquest cas no es podrà extingir fins que finalitzi l’ERTE.
Subsidi especial per fi de contracte sense carència per l’atur.
Només seran necessaris 2 mesos cotitzats.
Incapacitat temporal en situació de confinament total
Aquesta protecció s’estén aquells treballadors que estiguin confinats en una localitat per decret, tinguin l’obligació de donar servicis essencials y no puguin realitzar teletreball.
Compatibilitat del subsidi per cura de menor i prestació per atur o cessament de l’activitat durant la durada de l’estat d’alarma.
Empleades de la llar. Es crea un subsidi extraordinari per falta d’activitat, reducció d’hores o extinció com a conseqüència del COVID-19, del 70% de la Base Reguladora del mes anterior.
S’exigirà una prova acreditativa d’això a l’ocupador.
Sempre assessorem amb la TOGA POSADA.
No dubtis a consultar-nos per obtenir més informació.